Mobile menu
Βιβλιο_Παρουσιάσεις

ΔΡΥΣ:η βασίλισσα του δάσους...

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

  Ίσως δεν γνωρίζετε οτι η  βελανιδιά είναι η βασίλισσα του δάσους, το ιερό δένδρο του Δία , που αντιστέκεται στη φωτιά και την ξηρασία ,που δημιουργείται εξ ΄αιτίας της κλιματικής αλλαγής.Είναι πολύτιμη όχι μόνο για το ξύλο της αλλά κυρίως γι αυτό που προσφέρει στην ανάπτυξη των άλλων φυτών και τη βιοποικιλότητα.

Αμαδρυάδα : Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ( από το υπό έκδοση βιβλίο του ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ )

 Κρατά σε ισορροπία όλο το οικοσύστημα .Όπως η βασίλισσα προστατεύει το μελίσσι,έτσι και η βελανιδιά προστατεύει το δάσος και τα υπόλοιπα δένδρα.Θάνατος της δρυός σημαίνει θάνατος των δρυμών.

Όπως με τις <<υδρύες>> μεταφέρουμε το νερό από τις πηγές,, στις οικίες , έτσι και οι δρύες μεταφέρουν το νερό , από τον ουρανό στη γη .Γι αυτό νομίζω ότι έχουν αυτό το όνομα.

Σε κάθε εκτάριο βελανιδιάς αποθηκεύονται 15 κυβικά μέτρα νερού δηλ μία ολόκληρη πισίνα . Χωρίς να καταναλώσει ένα ποτήρι νερό,για πότισμα ,η βελανιδιά δημιουργεί υδροφόρο ορίζοντα και προστατεύει τη γη μας ,απ την ερημοποίηση και την ξηρασία. Στον κορμό της ζουν 132 είδη έμβιας ζωής ,περισσότερα απ οποιοδήποτε άλλο δένδρο και η βιοποικιλότητας είναι μοναδική.Γι αυτό και ονομάζεται δένδρο της <<μάνας γης>>

Με τις τανίνες της προστατεύει τα άλλα δένδρα, από τα παράσιτα και κυρίως από τη φωτιά (Εδώ δεν έχουμε εύφλεκτο ρετσίνι, αλλά τανίνες που εμποδίζουν την καύση,) Αυτά γνώριζαν οι αρχαίοι λαοί (Έλληνες, Κέλτες Γαλάτες Σέρβοι) κι απαγόρευαν αυστηρώς και για λόγους θρησκευτικούς ,το κόψιμο της .

Οι Σέρβοι στολίζουν τα Χριστούγεννα βελανιδιά αντί για έλατο, γιατί είναι το ιερό τους δένδρο και ποτέ δεν το κόβουν.Ένα χορικό μας περιγράφει και τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων.

<<Ξυλοκόπε ,μακριά το τσεκούρι σου απ τη βελανιδιά Κόψε αν θες την την αχλαδιά κόψε το πεύκο και το πουρνάρι κράτα όμως το τσεκούρι σου μακριά απ τη βελανιδιά, το είπαν οι γέροι από παλιά μάνα μας είναι η βελανιδιά.>>

Τα δένδρα αυτά δεν καίγονται κι αντέχουν στις πυρκαγιές και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αποτελεί εθνική στρατηγική η αποκατάσταση του ελληνικού τοπίου με τα ιερό αυτό δένδρο του Δία.Όπως ακριβώς υποστηρίζει και η Πανελληνια ένωση δασικων Υπαλλήλων.Δυστυχώς όμως αυτά τα δάση (Δρυμοί) αφανίζονται κι από 80% που κάλυπταν στην ελληνική επικράτεια καταλαμβάνουν έκταση λιγότερη από 19%.και έπεται η συνέχεια....

Για να τα προστατέψουν οι αρχαίοι έλληνες ,έπλαθαν μύθους,ότι δηλ σε κάθε δρυ ,ζούσε μια δρυάδα στη βασιλική δρυ ,ζούσε η Αμαδρυάδα(η βασίλισσα)-αμα δρυός ,ταυτόχρονα με τη δρυ γεννιόταν και πέθαινε κι αν κάποιος έκοβε ένα τέτοιο δένδρο θα τον έβρισκε τιμωρία φοβερή.

Σήμερα κόβονται παράνομα χιλιάδες τέτοια δένδρα (ίσως και 40.000 ετησίως) και κανένας φορέας δεν φυτεύει το ιερό δένδρο των ελλήνων και του Δία,ενώ θα μπορούσε η χώρα μας να είναι καταπράσινη, φυτεύοντας ο καθένας μας από ένα βελανίδι. 

 

  Μεγάλες δενδροφυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αττική με σπόρους και δενδρύλλια βελανιδιάς. Στην Πεντέλη από τον Μανώλη Θεοδωρίδη και τη νεολαία των ποντίων, στο Αττικό ¨Αλσος από τους Γονείς και διδάσκοντες του 1ου Δημ. Σχολ. Ψυχικού.

Οι σπόροι και τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στην Αττική ξεπέρασαν τις 4500 Απ την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει τους 9000 κι έχουν γίνει τρείς σποροφυτεύσεις.

 

 

 

  Ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελεί ένδειξη πολιτισμού.Θα θέλαμε να δούμε κι άλλες τέτοιες ενέργειες...

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ

Το έθιμο αυτό ήρθε στη χώρα μας στην εποχή της Βαυαροκρατίας (μετά το 1830).Ανάγεται όμως σε παλιότερα ελληνικά έθιμα.

Με κλώνους ελιάς, δάφνης αλλά κυρίως βελανιδιάς , παιδιά που είχαν στη ζωή και τους δυό γονείς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι να κάνουν ποδαρικό και να πουν τις ευχές τους ,τραγουδιστά ,κατά την αλλαγή του έτους .Οι Αθηναίοι τους έδωναν φρούτα ,λάδι ,σύκα, ρόδια κι ό,τι άλλο είχαν, τα κρέμαγαν στις << καλένδες>> του ξύλου και δημιουργήθηκε η λέξη <<κάλαντο>> .Έτσι δημιουργήθηκαν τα <<κάλαντα>> και τα παιδιά ονομάζονταν <<ειρησιόνες>> επειδή στερέωναν με μαλλί τα προαναφερόμενα. Οι κλώνοι έμεναν στολισμένοι με καρπούς και δώρα, δώδεκα μέρες κι έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Η λατρεία και ο στολισμός της δρυός συνεχίστηκε με τα <<Σατουρνάλια >>κατά τη ρωμαϊκή περίοδο .Συνεχίστηκε σ’ όλη σχεδόν την Ευρώπη μέχρι τον 8ο αιώνα. Ο Βονιφάτιος Μομφερατικός αντικατέστησε τη δρυ με το έλατο για να ξεκόψει τη νέα θρησκεία απ’ τις αρχαίες τελετές των ελλήνων. Ο Λούθηρος συστηματοποίησε αυτήν την προσπάθεια.

Οι Σέρβοι στολίζουν ακόμη βελανιδιά τα Χριστούγεννα και τιμούν με ιδιαίτερο τρόπο το ιερό τους δένδρο, το οποίο βρίσκεται στη σημαία τους,και στα μνημεία των πεσόντων. Στη χριστιανική λατρεία έχει απομείνει ένα έθιμο το <<χριστόξυλο>>. Το γιγαντιαίο δένδρο πρέπει να μείνει άσβηστο στο τζάκι για δώδεκα μέρες (όσοι και οι θεοί του Ολύμπου) .για να διώχνει τα κακά πνεύματα και τους καλλικατζαραίους. Στο μοναστήρι της Πεντέλης στολίζουν τα Χριστούγεννα μια βελανιδιά που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι και μία μικρή φάτνη που θυμίζει το χαρμόσυνο γεγονός  

- Για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας πρέπει να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό και να είστε συνδεδεμένοι

- Ιn order to post comments,you must be LOGIN

...ΙΣΩΣ & ΑΥΤΑ