Mobile menu
Industrial Services

Δευτέρα 28 Μαΐου - Save the Date

Samothrace Walk With Me - Save the Date

 

Δευτέρα 28 Μαΐου - Samothrace Walk With Me

Την είπαν νησί των Μεγάλων Θεών και φυλαχτό στην άκρη του Αιγαίου.  Ένα βουνό στη μέση του πελάγους, ένα απομακρυσμένο, μικρό κομμάτι Ελληνικής γης, τόσο παλιό, όσο και ο κόσμος και πατρίδα της Νίκης, η Σαμοθράκη είναι ένας τόπος μαγικός, που δεν ξεχνιέται. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Όλα άρχισαν όταν το Μουσείο του Λούβρου ξεκίνησε την συντήρηση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης που βρίσκεται εκεί.  Το Centre Culturel Hellénique CCHEL, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ο Δήμος Σαμοθράκης και τοπικοί σύλλογοι της Σαμοθράκης, ένωσαν τότε τις δυνάμεις τους για να συνδέσουν ξανά την επιβλητική, πασίγνωστη φιγούρα της Νίκης με τον τόπο καταγωγής της, για τον οποίο ο κόσμος ελάχιστα γνωρίζει, αξιοποιώντας το πρόγραμμα πολιτιστικής αναβίωσης Μονοπάτια Πολιτισμού. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι μόλις δύο χρόνια πριν, το Μουσείο του Λούβρου, με την ευκαιρία της συντήρησης του διάσημου αγάλματος, τοποθέτησε πινακίδα όπου δείχνει την Σαμοθράκη, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται το νησί σε όλη του την μεγαλειώδη ομορφιά.

Τα Μονοπάτια Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ, ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σκοπό έχουν να αποκαταστήσουν τα ιστορικά μονοπάτια του νησιού, που δημιουργήθηκαν με τα χρόνια, ανάμεσα σε καταρράκτες, φυσικές πισίνες (βάθρες), πλατάνια, κορυφογραμμές, πύργους, αρχαίες και βυζαντινές τοποθεσίες, αναδεικνύοντας μερικούς από τους λόγους που αυτός ο τόπος παραμένει για χιλιάδες χρόνια μοναδικός.  Με την πάροδο του χρόνου και τη δημιουργία σύγχρονων οδικών δικτύων, πολλά από τα φυσικά μονοπάτια του νησιού εγκαταλείφθηκαν, τμήματά τους εξαφανίστηκαν κάτω από την πυκνή βλάστηση και άλλα καταστράφηκαν από τα καιρικά φαινόμενα.   

Αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού.  Η ανάπτυξη του φυσικού τοπίου σε βάρος των μονοπατιών δημιούργησε στη θέση τους ειδυλλιακά τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, για την εξερεύνηση των οποίων όμως απαιτείται η αποκατάσταση των μονοπατιών, έτσι ώστε να γίνουν και πάλι προσβάσιμα με ασφάλεια από τους επισκέπτες, τους περιπατητές, τους ορειβάτες και τους φυσιολάτρες απ' όλο τον κόσμο.  Δείτε το βίντεο της δράσης.

Εκτός από την φυσική ομορφιά, στη μακραίωνη ιστορία της η Σαμοθράκη υπήρξε επίσης πόλος έλξης σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Φίλιππος Β’, η Ολυμπιάδα και η Αρσινόη Β’ και τα Καβείρια Μυστήρια που τελούνταν στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, την είχαν καταστήσει ένα πολυπολιτισμικό και σημαντικό τόπο και παραμένει μέχρι σήμερα ένας μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τόπος

Samothrace Walk With Me

Σήμερα η Σαμοθράκη με την ιστορία της, μαζί με τη σπάνια φυσική ομορφιά, τις ειδυλλιακές βάθρες, τις θερμές πηγές και τους αμέτρητους καταρράκτες της, αν και άγνωστη ακόμα, είναι ένας προορισμός ιδανικός για hiking, trekking, canyoning, ελκυστικός στο διεθνή τουρισμό, ιδιαίτερα σε εκείνους που αγαπούν την ζωή μέσα στη φύση και την περιπέτεια. Στόχος της καμπάνιας πληθοπορισμού (crowd funding) Samothrace | Walk with me, που ξεκίνησε από την συνεργασία των τριών φορέων, είναι να χρηματοδοτηθεί αυτό το φιλόδοξο έργο μακράς πνοής και να βάλει την όμορφη Σαμοθράκη ξανά στον χάρτη με τους καλύτερους οικο-τουριστικούς προορισμούς. 

   

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ

Από την Δευτέρα 28 Μαΐου και για πενήντα μέρες, ανοίγει στο κοινό η πλατφόρμα crowd funding στο Chuffed, όπου μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει ότι προαιρείται, ανάλογα με τις δυνάμεις του, με ποσά που ξεκινούν από μόλις 5 ευρώ. Μια μικρή συνεισφορά από πολλούς είναι αρκετή, για να κάνει τη διαφορά.  Εκεί μπορεί να δει κανείς και τα ανταποδοτικά - μικρά δωράκια, που παίζουν τον ρόλο του "Ευχαριστώ!"

Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε, παίρνοντας μέρος στο Παιχνίδι της Νίκης,  στα πλαίσια του οποίου καλούμε όλους τους φίλους μας στο Facebook, να μας ακολουθήσουν και να συνδράμουν, με ότι μπορεί ο καθένας στο μεγαλεπήβολο αλλά τόσο αναγκαίο έργο της αποκατάστασης των μονοπατιών της Σαμοθράκης. Δεν είναι εύκολο για τον καθένα από μας να συνεισφέρει 100 ή 150 ευρώ, αλλά δέκα άτομα μαζί, από 10 ευρώ ο καθένας μέσο όρο, μπορούν!  Αυτή είναι η δύναμη των social media.  Βραβεία δεν έχουν ορισθεί, ακόμα τουλάχιστον, γιατί όλοι όσοι συμμετέχουμε, είμαστε νικητές.  Για την ώρα έγινε γνωστό ότι θα δημιουργηθεί Βίβλος στο νησί με τα ονόματα όσων συμμετείχαν ενεργά.

Καλούμε όσους αγαπούν τη Σαμοθράκη, αλλά και τις προκλήσεις να αναλάβουν δράση!

Ήρθε ο καιρός να γνωρίσει ο κόσμος την πατρίδα της Νίκης.

 

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο, για να επισκεφθείτε την πλατφόρμα Chuffed που άνοιξε στο κοινό για την Σαμοθράκη. Μην σας κάνουν εντύπωση τα Αγγλικά, είναι επειδή η πλατφόρμα είναι διεθνής.  Εμείς πατάμε στα δεξιά, στο πεδίο που γράφει Donate 5 €, 25 €, 50 €, 100 € ή Enter other amount, αν θελουμε να συνεισφέρουμε άλλο ποσό.

Chuffed

Όσοι είμαστε κάτοικοι Ελλάδας και κάτοχοι Ελληνικών καρτών, αν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, λόγω των Capital Controls επιλέγουμε πληρωμή μέσω Paypal (Pay with PayPal).  Εναλλακτικά μπορούμε να καταθέσουμε το ποσό που θέλουμε στον λογαριασμό που έχει ανοιχθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό στην τράπεζα EUROBANK, με IBAN GR54 0260 0260 0009 6010 1788 282 και όνομα δικαιούχου | Φίλοι του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου ή στην τράπζα ALPHA BANK, με IBAN GR69 140 1770 1770 0200 2000 045 και δικαιούχο | Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού/ΕΛΛΕΤ.
* Απαραίτητα στην αιτιολογία επίσης το όνομά σας και ένα τηλέφωνο ή email.συμπληρώνοντας απαραίτητα στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμο μας, ένα email ή τηλέφωνο επικοινωνίας και το διακριτικό Σαμοθράκη.

https://chuffed.org/project/samothrace-walk-with-me/

Chuffed


Όσα Spirta θέλουν να βοηθήσουν με τα Μονοπάτια της Σαμοθράκης, παρακαλούνται να στείλουν μήνυμα στο δικό μας Κεραμιδόγατο (The Alley Cat) στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο Facebook.


 

[from the team of Spirto Web Radio]

- Για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας πρέπει να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό και να είστε συνδεδεμένοι

- Ιn order to post comments,you must be LOGIN

 

ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ SOCIAL